Zacusca de dovlecei pentru iarna

Taiati ceapa marunt. Dati morcovul pe razatoarea mare. Curatati dovleceii de coaja si ii taiati in cubulete. Pisati usturoiul. Tocati ardeii si gogosarii prin masina de tocat carne. Puneti uleiul la incins intr-o oala mare si adaugati ceapa si morcovul. Lasati la calit pana se inmoaie, fara sa se prajeasca. Adaugati dovleceii, ardeii si gogosarii, si mai lasati la fiert cca 20 de minute, amestecand din cand in cand. Adaugati usturoiul, bulionul, piperul, dafinul si sarea. Dati vasul la cuptor si lasati la fiert pana se ridica uleiul. Turnati zacusca in borcarnele care in prealabil au fost sterilizate si puneti la bain-marie timp de o ora pentru a tine pe timp de iarna.

Vinete pentru iarna conservate in ulei

Spalati in mai multe ape vinetele, lasati sa se zvante, apoi le taiati in felii cam cat grosimea unui deget. Incingeti gratarul, presarati putina sare ca sa nu se lipeasca de acesta si lasati sa se friga pe ambele parti. Dupa ce se frig, le asezati in borcane, punand catei de usturoi printre ele si ardei iuti. Turnati ulei pana le acoperiti, apoi strangeti bine capacele borcanelor.

Castraveti murati in otet

Mai intai asezati castravetii in borcane de 800 g si adaugati rondele rondele de ceapa si morcov printre ele. La fiecare borcan adaugati o lingurita jumatate de sare si doua de zahar, o lingurita rasa da boabe de mustar si cateva boabe de piper. Deasupra puneti marar. Separat, puneti un litru de otet si trei litrii de apa pe care o dati la foc si lasati sa dea un clocot. Turnati acest amestec in borcane, inchideti borcanele cu capace si mai fierb la bai-marin 5-10 min pana isi schimba un pic culoarea.

Castraveti in saramura

Alegeti castreveti mai micuti si fragezi si ii spalati bine. Luati doua borcane. Pe fund puneti boabele de mustar, apoi adaugati castrevetii si mararul. Separat, amestecati bine apa cu sarea. Adaugati aceasta saramura in borcane. Capsati borcanele bine si le puneti in camara la rece, pentru a le folosi pe timp de iarna.

Vinete la borcan

Coaceti vinetele, le curatati si le scurgeti bine. Puneti vinetele in borcane de 800 grame, le acoperiti cu ulei, capsati borcanele si le sterilizati la cuptor sau bain-marie.

Zarzavat pentru iarna

Spalati sub jet de apa gogosarii, ardeii galbeni si ardeii kapia, apoi le curatati cotoarele si toate semintele. Ii taiati in cubulete. Curatati, spalati si tocati ceapa. Radeti morcovul, il spalati si il dati pe razatoarea mica. Spalati si tocati marunt patrunjelul si frunzele de telina. Curatati pastarnacul, il spalati si il taiati cat mai mic. Amestecati intr-un vas mare toate legumele taiate, punand si sarea grunjoasa. Lasati sa stea o ora pentru a lasa zeama. Dupa o ora luati zarzavat, il scurgeti, apoi il puneti in borcan. Deasupra puneti putin conservant, acoperiti borcanul la gura si il datila loc racoros. Este un zarzavat pentru ciorbe foarte bun.