Prajitura cu foi din zahar caramel


Ingrediente
  • Ingrediente pentru foi:
  • 500 g faina,
  • doua galbenusuri de oua,
  • 400 g zahar,
  • 200 ml lapte,
  • 200 ml ulei,
  • un praf de copt,
  • Ingrediente pentru crema:
  • 150 g zahar,
  • 100 g zahar praf,
  • 3 galbenusuri de oua,
  • 4 plicuri zahar vanilat,
  • 250 g margarina,
  • 200 ml lapte,
  • 150 g faina,
  • Ingrediente pentru glazura:
  • doua albusuri de oua,
  • 120 g zahar praf,
  • zeama de la 1/2 lamaie,
  • doua pliculete ness.
  • Mod de preparare reteta:
_ads

Mod de preparare:

Am caramelizat 200 g de zahar cu o lingurita de apa, fiind atenta sa nu se arda zaharul. Am stins zaharul caramelizat cu 200 ml lapte si am lasat sa mai fiarba pe foc mic pana cand s-a topit tot. Am dat sa se raceasca.
Intre timp m-am ocupat de facut foile. Am amestecat galbenusurile cu cele 200 g zahar care au ramas, am adaugat uleiul, la fel ca la maioneza pana l-am incorporat bine. Am adaugat zaharul caramelizat si racit si praful de copt. Am omogenizat bine si am adaugat faina. Am obtinut un aluat destul de moale pe care l-am intins cu lingura in tava, impartindu-l in trei. Am uns tava cu margarina si am pus foaie de copt, apoi am intins pe rand cele trei foi pe care le-am coptm separat aproximativ 15-20 de minute pana au prins o culoare aramie deschisa deasupra. Dupa ce au fost gata am lasat sa se raceasca.
M-am apucat sa prepar si crema astfel: galbenusurile cu zaharul tos, 2 plicuri cu zahar vanilat si faina le-am fiert intr-o oala cu pereti dubli. Am fiert pana s-a ingrosat crema, apoi am lasat sa se raceasca de tot.
Am mixat crema cu margarina, celelalte 2 plicuri de zahar vanilat si zaharul praf.
Am asezat pe un platou o foaie, am adaugat 1/2 din crema, alta foaie, cealalta 1/2 crema si ultima foaie peste care am facut urmatoarea glazura: albusurile le-am batut, am adaugat zaharul praf si zeama de lamaie, am mixat bine.
3/4 din glazura am intins pe prajitura, iar partea ramasa am amestecat-o cu pliculetele cu nes, am turnat-o alba si cu ajutorul unei furculite am marmorat. Am dat prajitura la rece pentru cateva ore apoi am portionat-o.

Lasă un răspuns