Tiramisu


Ingrediente
_ads

Mod de preparare:


ingredientele:

* 5 oua
* 5 linguri zahar
* 750 g mascarpone
* gelatina (in reteta era trecute 4 plicuri, dar se pot folosi 4-5 foi)
* esenta de rom
* piscoturi – eu am utilizat toata punga din poza (60 de piscoturi), plus inca 10 din „rezerva strategica”
* 4 linguri de ness.
Foile de gelatina le-am pus intr-o oala, cu putina apa, cat sa se inmoaie.Intre timp, am rasturnat continutul uneia din cutiile cu mascarpone intr-o alta cratita si am pus-o pe plita, sa se topeasca, dar fara sa ajunga la fierbere!Dupa ce s-a lichefiat, am pus rand pe rand foile de gelatina (apa am aruncat-o) si am mai pus inca putin pe foc, sa se omogenizeze / topeasca bine totul. Am amestecat bine si apoi am dat cratita la rece (afara, ca era frig).Intre timp, am amestecat bine-bine (pana s-au albit), galbenusurile cu zaharul.peste ouale albite am turnat mascarponele lichefiat:Apoi am pus si celelalte 2 cutii, cu mascarpone solid:Am amestecat totul bine, apoi am adaugat albusurile spuma si ceva esenta de rom si am invartit usor. Dupa ce s-a omogenizat crema, am dat-o la frigider.Intre timp, am pregatit „sosul” in care se inmoaie scurt piscoturile:

* 400 ml apa
* o sticluta cu esenta de rom
* 4 linguri ness.

Am batut cu telul, ca sa se dizolve bine ness-ul, apoi am inmuiat fiecare piscot in aceasta zeama.
Acum vine partea cu aranjatul piscoturilor in tava. Eu am avut rama inalta ajustabila, pe care am „captusit-o” cu hartie de copt. Totul a fost pus in tava de cuptor (e lunga si lata, dar nu e inalta).
Asamblarea: un rand de piscoturi (le-am pus cu fata-n jos in tava):Un rand de crema, apoi inca unul de piscoturi inmuiate in „sos”. Ce ramane, torn pe deasupra lor (se vor inmuia mai tare piscoturile astea, fata de alea de jos).Peste al doilea rand de crema se presara cacao:Nu trebuie sa va strofocati cu presaratul peste tot! Detaliu din margine:Dupa ce am lasat prajitura la rece cateva ore (sau o zi, pentru cine rabda), am purces la ultima etapa (si cea mai placuta!) – taiat, ornat (care vrea….) si mancat!

Lasă un răspuns